Vi bruger Cookies!     

         
 X     
millemusPasningsvejledning for marsvin.

 

- Marsvin bør ikke gå alene. Marsvin er flokdyr, og har brug for en artsfælle at kommunikere med og være sociale med. Det er ikke nok, at der sidder marsvin i et bur ved siden af.
 
- Marsviner og kaniner bør ikke gå sammen.
 
- Burstørrelse: Mindst 120X60 cm til 2 marsvin - og meget gerne større.
Marsvin har brug for plads, så de har mulighed for at kunne røre sig, og for at kunne være lidt i fred for burfællerne, når de har brug for det.
Et stort bur bliver desuden ikke lige så hurtigt beskidt som et mindre, da dyrene har et større areal at være på (og svine på...).
Så som en ekstra bonus er det faktisk også mere økonomisk for ejeren, da der skal muges lidt sjældnere...
  
- Marsvin skal altid have adgang til frisk hø og vand.
Og have varieret grønt hver dag, f.eks. persille, dild, peberfrugt, agurk, salat, broccoli, fennikel, gulerødder (gerne med top), rå rødbede, selleri, majskolbe, usødede tranebær (er tilmed godt til dyr med urinvejsproblemer), græs, mælkebøtter, vejbred, bellis og alt andet godt fra græsplænen.
 
- Marsvin har brug for motion hver dag.
 
- Marsvin er nysgerrige dyr, som har brug for adspredelse og udfordringer.
 
- Marsvin skal have adgang til et hus eller andet, de kan gemme sig i/under hvis de bliver bange.
Et gemmested pr. dyr, da marsvin ikke altid bryder sig om at sidde helt op ad hinanden.
 
- Marsvin bør stå et sted, hvor de får dagslys.
Dog ikke i direkte sol, da de meget let får hedeslag.
 
- Marsvin bør ikke stå udenfor om vinteren. Forsøg har vist, at marsvin fryser hvis temperaturen kommer ned på 10 grader eller derunder.
 
- Marsvin skal beskyttes mod træk, som kan give dem alvorlige sygdomme - deriblandt lungebetændelse.
 
- Marsvin skal håndteres nænsomt og på en sådan måde, at de stresses mindst muligt.
 
- Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin, men skal have det tilført dagligt via kosten.
Dette gives bedst gennem C-vitaminholdige grøntsager, som f. eks. persille og rød peber. C-vitamindråber i drikkevandet er ikke en god idé. Dels fordamper det hurtigt, og dels er der nogle marsvin, der ikke drikker ret meget vand, så man kan ikke være sikker på, at marsvinet er dækket ind.
 
- Tænk dig rigtig godt om inden du sætter et kuld marsvineunger i verden. Der sidder allerede alt, alt for mange overskudsmarsvin på internaterne, som det er svært at finde nye hjem til.
 
- Hvis du - efter grundige overvejelser - alligevel beslutter dig for at lave et kuld unger, så vent til hunnen er ca. et halvt år gammel, selv om hun bliver kønsmoden allerede som 4-6 uger gammel. Det er også vigtigt, at hun får det første kuld inden hun er et år gammel, da bækkenet herefter forbener sig og øger risikoen for komplikationer under fødslen.
 
- Hannerne bliver meget tidligt kønsmodne. Her er det vægten mere end alderen, der afgør, hvornår de er i stand til at kunne lave unger. Som udgangspunkt siger man, at hanner skal tages fra når de vejer et sted imellem 300 og 350 gram.
Det er muligt at kastrere marsvin, og dette kan gøres allerede inden ungerne bliver kønsmodne. Helst når de vejer mellem 200 og 250 gram. Der er mange fordele ved at gøre det så tidligt - bl.a. øger det chancen for, at hannerne kan blive ved med at gå sammen - også selv om der er hunner i flokken. Og man slipper for, at de skal i karantæne i 2-3 uger efter kastrationen, som de skal når man kastrerer senere, da der stadig kan sidde sædrester i et stykke tid. Desuden kommer helt små unger sig langt hurtigere og lettere ovenpå indgrebet.
 
- Hunner kan som regel gå sammen uden de store problemer. Det kan være sværere at få hanner til at kunne enes - især hvis de er jævnaldrende.
Hvis en hun har problemer med at gå sammen med andre hunner, kan det være en god idé at lade hende gå sammen med en kastrat.
En kastrat i en flok med hunner, kan være med til at skabe en mere harmonisk flok, da han ofte er god til at mægle mellem to stride "madammer". 
 
- Tandfejl er desværre et udbredt problem hos marsvin, så man bør hver dag tjekke, at marsvinet spiser uden problemer, og at det ikke pludselig taber sig.
Vej det jævnligt. Vær ikke bekymret, hvis det har tabt sig 20-30 gram. Vægten kan godt svinge lidt, men hold øje med, at vægten går både op og ned, og ikke kun er nedadgående.
 
- Hold øje med at kløerne ikke bliver for lange og krogede.
Hvis du er usikker på at skulle klippe dem selv, kan dyrehandlere eller dyrlæger klare dette for et mindre beløb.

Opdateret 26/12/2012